Την Τρίτη, 5 του Οκτώβρη το 2021, τα τμήματα Γ1 και Γ2 του σχολείου μας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο πατητήρι του κυρίου Οικονομάκη, λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο μας.
Εκεί, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία του διαχωρισμού των σταφυλιών από τα κοτσάνια τους με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που ονομάζεται "απορρογητής". Αποβάλλεται κατ' αυτόν τον τρόπο η ξυλόλη, μια επικίνδυνη ουσία που περιέχεται στα κοτσάνια, η οποία δύναται μακροπρόθεσμα να προκαλέσει τύφλωση.
Είδαμε τα σταφύλια να μεταφέρονται μέσω ενός σωλήνα από τον απορρογητή στα καζάνια δίνοντάς μας τον σταφυλοπολτό από τον οποίο αντλείται απευθείας ο γλυκός μούστος.
Αφήνοντας τον σταφυλοπολτό να ωριμάσει από 5-30 ημέρες παίρνουμε το κόκκινο κρασί. Ο σταφυλοπολτός μέσα από τη διαδικασία της απόσταξης μάς δίνει το τσίπουρο και το ούζο.